Monday, April 05, 2010

Siis ei edes tiedetä mistä kohtaa öljy tulee? Eli vuotaa...


Polttimon rannan öljyvuotokohtaa etsitään kameralla

Nuoli 14:11 - 3. huhtikuuta 2010 - (Päivitetty klo 17:07)

Vuotokohtaa etsittiin kameroilla. Kuva: ESS/Mirja Hussain
Lahden Polttimon rannassa perjantaiaamuna havaitun öljyvuodon alkuperää etsittiin lauantaina kameralla.
Lassila& Tikanoja-yhtiön kameralla kuvattiin maanalaisia sadevesiviemäreitä. Lauantai-iltapäivään mennessä vuotokohtaa ei ollut vielä löydetty. Syyn todentaminen jatkui.

Jäteöljyralli jatkuu
Samaan aikaan ajettiin loka-autoilla öljyistä vettä Vesijärvestä Lassila&Tikanojan öljysäiliöihin Kujalan jäteaseman säiliöiden täytyttyä.
Öljyistä vettä on ajettu neljällä säiliöautolla. Yhden auton säiliöön mahtuu 8-10 kuutiometriä nestettä.
- Purun ja öljynsekainen vesi toimitetaan tarvittaessa Riihimäelle Ekokemin laitokselle, kertoi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Jani Aaltonen. Pelastuslaitosken tehtävänä Polttimon rannassa on valvoa, ettei satu lisävahinkoja.

Lintukuolemia
Launtaina päivällä vesi Polttimon rannassa oli yhä erittäin öljyistä. Öljyinen haju leijaili voimakkaana.
Öljyvuoto on jo ehtinyt aiheuttaa lintukuolemia.
Polttimon rannan alueelta on löäydertty ainakin yksi kuollut vesilintu.
- Sitten on yksi öljyinen lintu, joka ei annan itseään kiinni, kertoi ruiskumestari Timo Kaivola.
Kaivola on pelastanut yhden öljyisen nokikanan, joka on toimitettu Heinolan lintuasemalle hoitoon. Heinolassa ollaan valmiima, mikäli lisää lintuja toimitetaan.
- Meillä on haaveja, joilla yritämme saada öljyisiä lintuja kiinni. Kyllä täällä yritetään toimia lintujenkin puolesta, Polttimon rannassa öljypuomin vetoa valvonut Kaivola kertoi.

Tiistaina katselmus
Hämeen ympäristökeskuksen ja Lahden ympäristövalvonnan viranomaiset saapuvat arjen alettua tiistaina tutkimaan tilannetta paikan päälle.
Lahti Energian Polttimon alueella sijaitsevan lämpökeskuksen varapolttainesäiliöstä pääsi maastoon ja siitä edelleen sadevesikaivon kautta Vesijärveen arviolta viisi kuutiometriä kevyttä polttoöljyä.
Poliisin tekninen ryhmä on tutkinut koko päivän vuotopaikalla. Tutkimuksilla selvitetään vuotopaikkaa, ja mahdollisesti sitä, on tapahtunut ympäristörikos.
ESS.fi.

Jos tässäkin olisi ollut todella ABsorbentti aineesta tehty puomi, eikä siis polypropyleeni joka EI ole ABsorbentti vaan se on tartttuva aine eli ADsorbentti, siis jos puomi olisi imenyt öljyn ja olisi ollut paljon helpompi näin rajoittaa onnettomuutta ja sen seurakusia, nyt öljy meni puomi alta kun se ei siihen kiinnittynytkään! Jos siihen avovesi kohtaan olisi laitettu kuutioita ABsorbenttiä eli todellista imeytysainetta niin kaikki olisi saatu kerättyä kiinteään muotoon ja linnuille ja ympäristölle aiheutuneet ongelmat olisivat olleet merkittävisti pienempiä, senhän kaikki ymmärtää paitsi Öljynsuojeluyrahasto, pelastuslaitokset ja SYKE. Siis tavalliset ihmiset ymmärtävät tämän aisan nähtyään selvän demon.

Ehkä jonkun tarttis joskus tehdäkin jotain...

No comments: