Lintuharrastajat ovat yrittäneet karkottaa muuttolintuja pois parin viime päivän aikana Vesijärven Polttimon rannan öljyyntyneeltä alueelta. Osa linnuista on saatu karkotettuakin, mutta osa on ehtinyt laskeutua öljyiseen veteen.
- Tiedossa on tällä hetkellä seitsemän varmasti kuollutta lintua, joista yksi on lauantaina laivarannasta, lumihangesta heikkokuntoisena löytynyt nokikana, jonka saimme pyydystettyä. Vein linnun Heinolan lintutarhaan pestäväksi. Jo siinä vaiheessa lintu sai pahoja kouristuksia, sillä öljyä oli jo imeytynyt sen elimistöön. Yön aikana lintu oli menehtynyt. Lisäksi useat kymmenet linnut ehtivät käydä vedessä, ennen kuin saimme ne hätistettyä pois, lintuharrastaja Mika Selin kertoo.
Selinin mukaan olisi tärkeää, että öljy saataisiin vedestä mahdollisimman pian pois, sillä jo ensi viikolla Vesijärvelle on odotettavissa tuhansia muuttolintuja.
- Koko eilisen päivän veden pinnassa velloi edelleen öljykerros. Pelastuslaitos ei pyynnöistä huolimatta lähtenyt putsaamaan veden pintaa. Toissapäiväistä pahoin öljyyntynyttä koirastelkkää ei enää näkynyt ja sen puoliso makasi kuolleena jäällä. Jää reunalla kökötti parhaimmillaan kolme öljyyntynyttä telkkää jotka eivät lähteneet hätistelyistä huolimatta pois. Olivat jo ilmeisen heikkokuntoisia, Selin harmittelee.
Selinin mukaan öljyyntyneet linnut voivat kuolla myrkytykseen, kun ne sukivat öljyä pois höyhenistään tai kylmään, kun höyheniin tarttunut öljy tuhoaa sulkien luonnollisen rasvakerroksen.
- Tai sitten ne hukkuvat, koska kun öljyyntynyt sulkakerros vettyy, niin lintu painuu järven pohjaan kuin kivi, Selin sanoo.
ESS.fi

Niin, onhan tästä ollut projektiakin tekeillä ja Porvoossa on pelastuslaitoksen pihassa näennäinen lintuklinikka joka siirrettävissä..... Ai niin mutta sielläkin luullaan että linnut jäävät henkiin sulkien alusrasvan poispesun jälkeen millä vaan detergentillä. Turha luulo kun ulkona on melkein nolla keli, nuo noin pestyt ja vapaaksipäästetyt linnut kuolevat satavarmasti kaikki, jos ei itse pesuun niin ainakin sitten luonnossa kylmyyteen. Todella edesvastuutonta tyhmnää homma, ja noin tehtynä ihan turhaakin! Jos linnut pidetään Heinolan lintusairaalassa tilanne on tietysti parempi ja ehkä muutama lintu todella säästyy.
Kuulin tosin nyt tiistai iltana että siellä ei oikeastaan ole öljyä edes alettu siivota saatikka että sen leviämistä missään vaiheessa on edes yritetty estää. Todella reipasta työtä alueen pelastuslaitokselta!?
Miten sitä voidaan olla taas kerran näin välinpitämättömiä, pelastuslaitoksen kommentti: kyllä kai se aurinko haihduttaa...??? Joskus??? Voi voi.
Kyllä olis nuijalla töitä!

Mixi ei joku joskus jotain, eikä kaikki aina vaan, niinhän.