Friday, February 24, 2006

Öljyntorjuntatilanne Suomessa 24 helmikuuta 2006, with English summary:

Suomenlahden tulevan suuren öljykatastrofin edeltäviä ajatuksia, tilanne Suomessa:

SYKE ( Suomen Ympäristökeskus ) rakentaa suuria laivoja, jäänmurtaja tyyppisiä, jotka avomerellä voisivat kerätä öljyä talteen, niin ainakain joku suunnittelee. Niitä ei vielä ole.
Huom: Suomenlahti on syvä Eestin puolella ja matala ja saaristoinen Suomen puolella, katsottu koulun maantiedon kartasta...
Meripuomia on kun kaikki puomit Suomen rannikolta kerätään talteen noin 15 kilometriä.
Se ei riitä niinkun mihinkään avomerellä, jos puhutaan keskikokoisesta tai suuresta öljytankkerista ja totaali katastrofista, niin paikan päällä tulee olla vähintään 50-100 kilometriä meripuomia jotta alue saataisiin hallintaan. Ja siihen tulee olla sopivat alukset sen puomin levittämiseen, kumpaakaan ei ole.
Mutta miten kerätä pois öljy puomitetulta alueelta? Suomessa ei ole öljyn keräykseen tarkoitettuja pieniä tai keskisuuria aluksia varustuksineen ollenkaan, niitä on rakennettu mutta ne on myyty muille maille. Ei ole proomuja joissa säiliöitä joihin kerätä talteen otettu öljy jne.
Täällä ei myöskään ole riittävästi skimmereitä palolaitoksilla tai muilla toimijoilla.
Meiltä puuttuu myös osaavia ihmisiä johtamaan ja hoitamaan suuronnettomuuden toimintaa sen sattuessa koska koulutusta ei ole eikä asiaa jostain syystä haluta hoitaa nopealla aikataululla kuntoon. Kuka oikeastaan vastaa mistään?


Tässäkö se tilanne johon halutaan joutua kun ei ole mitään työkaluja öljyn talteenottoon? Kuva Tyyneltä Valtamereltä eräästä suuresta öljypäästöstä vuodelta 2005.

Vene alareunasta menossa öljyn keskelle.


Palolaitosten lukumäärää on vähennetty oltuaan yli 200 kpl, nyt alueellisia keskuksia on noin 20. Niille kuuluu tehdä alueelliset öljyntorjuntaan liittyvät suunnitelmat. Nämä suunnitelmat ovat todennäköisesti lakisääteisiä, mutta koska viime vuodet ovat palolaitoksilla menneet yhdentymisen järjestelyihin ja keskenäisiin kinasteluihin toisarvoisista asioista heillä ei ole ollut resursseja valmistaa öljyntorjuntasuunnitelmiaan.

Kun nämä keskeiset ja tärkeät suunnitelmat puuttuvat ei Suomen ÖljySuojaRahasto suostu tarvittavienkaan hankkeiden rahoitukseen, viittaamalla siihen että ei ole alueellista yleissuunnitelmaa. Eli kun ei ole tehty suunnitelmaa niin ei voi tehdä tai hankkia myöskään kriittisiä komponentteja kuten puomeja ja venekalustoa riittävästi paikallisesti mihinkään, jne.

Eli on taas kerran helpompaa olla tekemättä mitään päätöksiä ja hankintoja kuin tehdä niitä vaikka pikkuhiljaa ja vähitellen jotta valmius myös saaristossa ja rannikolla olisi olemassa. Kts blogin otsikko.

Kuka saa kenkää seuraavan suuremman öljypäästön jälkeen kun osoittautuu että sitä ei voida hoitaa ollenkaan kun ei ollut kuin lusikoita, riepuja ja suojapukuja? Todennäköisesti ei kukaan ja vähän surkutellaan, että miten siinä nyt näin taas kävi, ja tekemättömyyden nollalinja jatkuu…

Mutta SYKE voi rakentaa isoja laivoja…mihinköhän niitä tarvitaan oikeastaan? Matalassa rannikkovesistössä jossa 1-4 metriä vettä niitä ei sitten kuitenkaan voida käyttää. Että sillai.

English in brief:

The situation in Finland in February 2006 regarding equipment and readiness to act in the major oil disaster to come-


Here is a picture of a sea bird in Spain 2004
when the oil carrier Prestige broke into half.


Don´t we people owe our wildlife some help and return not to kill them inhumanly like this. We have the technology to do at least something, why don´t we do all we can?

In this blog page I just wonder what is possible to do in the Gulf of Finland if an accident of likely proportions would happen. If some 10000 tons or more of crude oil would be released from a ship in an accident, it would need more than 50 kilometers of readily availavble booms. If we collect all the booms we have in the whole country we dont have more than some 10-15 kilometers. These booms must also be readily available somewhere on the south coast of Finland where they are not presently. Even if we had 50 kilometers of booms and could stop the oil from spreading we dont have any boats to collect the oil, neither do we have barges with barrels to put the collected oil into. We don´t have enough scimmers or other equipment either.

Well, what do we have: the government agency SYKE is building large ships ( one ship ) to do the collecting of the oil out on the high seas. But these boats cannot come near the coast or islands because of the very shallow waters. And one big boat does do much good in a very large oil disaster because of the time factor for the spreadding of the oil. The Gulf of Finland is shallow on the northern coast, ie the Finnish coast, and deeper on the south coast, ie the Estonian coast.

So actually we dont have much equipment to use or put to work on a large oil spill, else than, boots, protective clothing , tooth brusches and some detergent, oh yes some white buckets to collect some of the oil in...with spades. Why?

Are we really in the year 2006? Have the authorities not realized that and the increasing transports of crude oil by sea? The oiltransports from the Russian oil harbours in the ports in the east of the Gulf of Finland are increasing every day. And we just sit like ducks waiting...

Should we do something?

No comments: