Tuesday, March 24, 2009

"Vain" 41.000 tonnia!!! = TÄYSTUHO!!!

Alaskalainen kalastaja suree Exxon Valdezin öljytuhoja

24.3.2009 12:23

CHRIS WILKINS / AFP

Hinaajat vetivät vaurioitunutta Exxon Valdez -öljytankkeria 5. huhtikuuta 1989 pois haveripaikalta.

Hinaajat vetivät vaurioitunutta Exxon Valdez -öljytankkeria 5. huhtikuuta 1989 pois haveripaikalta.

Anchorage. Alaskalaiselle Steve Smithille tasan 20 vuotta sitten sattunut Yhdysvaltain pahin öljyturma on kuin läheisen kuolema. Ajan myötä suru on helpottanut hiukan, mutta tuska ei koskaan häviä, arvioi 70-vuotias kalastaja Exxon Valdez -säiliöaluksen tuomaa katastrofia.

Cordovan pikkukaupungissa asuvan Smithin elämä muuttui lopullisesti 24. maaliskuuta 1989, kun 300 metriä pitkä säiliöalus ajoi karille läheisessä lahdessa.

Herkkään arktiseen ympäristöön valui 41 000 tonnia raakaöljyä, joka saastutti rannikkoa 2 000 kilometrin matkalta.

Arvioiden mukaan satojatuhansia lintuja ja tuhansia merinisäkkäitä kuoli öljyyn. Kun kalakanta tuhoutui ja matkailu tyrehtyi, alueen asukkaiden elämäntapakin hävisi.

Öljy-yhtiö Exxon käytti noin 1,5 miljardia euroa vuosia kestäneeseen puhdistusoperaatioon. Perusteellisesta siivouksesta huolimatta onnettomuus aiheutti pysyvää vahinkoa alueelle.

Alaskassa ja muualla Yhdysvalloissa järjestetään lukuisia muistotilaisuuksia Exxon Valdezin vuosipäivän kunniaksi. Cordovassa kalastajat eivät näihin juhlallisuuksiin osallistu, sillä "juhlistaminen" loukkaa monia, kertoo kaupungin kalastajajärjestön johtaja Rochelle van den Broek.

Suomessa viime viikolla julkaistun WWF:n raportin mukaan Exxon Valdez -onnettomuudesta on otettu opiksi vain nimeksi, eikä arktisen alueen tilanne ole öljyntorjunnan suhteen juuri parantunut.

Jos samanlainen onnettomuus tapahtuisi nyt, seuraukset olisivat todennäköisesti yhtä tuhoisat kuin 20 vuotta sitten.

Samankaltainen onnettomuus on mahdollinen myös Suomenlahdella, WWF varoittaa.

Jos samankaltainen onnettomuus tapahtuisi nyt Suomenlahdella, seuraukset olisivat todennäköisesti vielä tuhoisammat kuin 20 vuotta sitten Alaskassa. Koko rannikko tuhoutuisi ja olisi vuosia asumiskelvoton.

Kenen tulisi tehdä jotain nyt eikä sitten voivotella?

No comments: