Monday, March 30, 2009

Öljyinen meri, joka viikko jotain! Entäs kevät ja muuttolinnut?

Naantalin öljypäästön syylliseksi epäillään laivaa

Maanantai 30.03.2009 klo 08:06 (päivitetty ma 08:51) STT

Naantalissa eilen mereen valunut öljy on levinnyt laajalle. Merivartiosto on saanut havaintoja, joiden mukaan öljyä on levinnyt jopa Ahvenanmaan eteläpuolelle Ledsundiin saakka.

Saaristomerellä mereen valunut kevyt polttoöljy on pelastuslaitoksen mukaan todennäköisesti peräisin länteen matkaavasta aluksesta. Naantalista alkava öljyvana on laivaväylän suuntainen, kertoo palopäällikkö Reijo Salminen.

Laajalle levinneen öljyn määrää ei osata vielä sanoa, mutta Salmisen mukaan se on huomattava. Ilmoituksia öljystä on tullut Ahvenanmaan eteläpuolelta sekä eteläiseltä Airistolta ja Nauvon tienoilta, ja nähdyt öljylautat ovat olleet suuria.

Ensimmäiset ilmoitukset öljystä tuli eilen puolenpäivän tienoilta. Ennen puoltapäivää Naantalin satamasta lähti eilen 4–5 alusta.

Fortumin mukaan Naantalissa mereen valunut öljy ei ole lähtöisin sen voimalaitokselta. Voimalaitospäällikkö Jari Rahtun mukaan eilisillan ja yön tutkimuksissa yhtiön järjestelmistä ei ole löytynyt vuotoja.

Eilen illalla selvisi myös, että mereen vuotanut öljy on kevyttä polttoöljyä. Siksi Fortum tarkisti vielä erikseen kevyen polttoöljyn varastonsa, eikä niissäkään ilmennyt mitään poikkeavaa.

Vahingon laajuus tutkitaan

Pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Mika Viljasen mukaan myös koko Naantalin satama-allas on nyt öljyn peitossa.Viljasen mukaan öljykalvo vaikuttaa kuitenkin ohuelta. Yön aikana pelastuslaitos sai puomitukset valmiiksi satama-alueella.

Vahingon laajuus selviää vasta päivän valjetessa. Merivartiosto lähettää tänään Dornier-valvontalentokoneen tutkimaan öljyvuodon vakavuutta.

STT

Et sillai......................................

Eikö todella kukaan aio tehdä mitään koskaan, valmiuden parantamiseksi ja jotta joskus voitaisiin myös korjata pois öljy merestä? Entä nyt kun on kevät ja muuttolinnut? jne...voi voi.

No comments: