Monday, March 30, 2009

Jaaha ja miten se sitten tehdään? katso linkki.

Ympäristökeskus valmiina lintujen puhdistusoperaatioon

30.3.2009 15:13

Lounais-Suomen ympäristökeskus varautuu lintujen puhdistamisoperaatioon. Yksittäiset öljyyn tahriintuneet linnut voidaan toimittaa Turun kaupungin eläinhoitolaan.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen öljyyntyneiden lintujen puhdistamiseen tarkoitettu pesu- ja hoitoyksikkö saadaan paikalle tarvittaessa. Myös WWF on tarjonnut apuaan.

Haluan tässä kohtaa huomauttaa seuraavaa: se tapa jolla puolikehitetyssä lintujen ja eläinten puhdistusyksikössä lintuja aioitaan puhdistaa ja vielä säilyttää ne hengissä EI ONNISTU! Astian-pesauaineella tai muulla asaippualla ei tule eikä voi pestä lintuja jos luulee että ne vielä olisi hengissä senjälkeen. Ne vievät mennessään lintujen ihonpinnalla olevan rasvan ja linnut kuolevat kylmyyteen. Ne eivät ole mitään KUIMANKKOJA kuten ministerit aikanaan leikillisesti puhdistivat, HEI HALLOO!!! Etenkään ulkolämpötilan ollessa alle 15C. Linnut tulee hellävaroen pestä - imeyttää öljy Powdersorb imeytysaineeseen, jossa linnut laatikossa ihan itse puhdistava itsensä. Exxon Valdez onnettomuuden yhteydessä imeytysaineella puhdistetut linnut ja muut eläimet todella jäivät henkiin!

Öljy on myrkkyä rannikkoalueen eläimistölle ja vahinko sattui erityisen huonoon aikaan, sillä lintujen muutto on juuri käsillä. Öljy tasoittaa laineita, minkä takia linnut laskeutuvat mielellään öljyiselle veden pinnalle.

Naantalista Ahvenanmaalle kulkevalla laivaväylällä havaittu öljy on kevyttä polttoöljyä. Kevyt polttoöljy ei ole lintujen kannalta yhtä vaarallista kuin raskas, mutta kevytkin polttoöljy vaikuttaa lintujen lämpösäätelyyn ja vaurioittaa sulkapeitteen vedenhylkivyyttä. Linnut voivat myös sukiessaan saada myrkkyä elimistöönsä.

Öljy on levittäytynyt ohueksi kalvoksi veden pinnalle, ja näin kylmällä säällä se haihtuu hitaasti. Öljystä aiheutunee jonkin verran hajuhaittaa, mutta toisaalta haju on merkki haihtumisesta. Auringonpaiste nopeuttaa haihtumista.

Naantalissa on Ukko-Pekan sillan vierellä talvehtinut satoja sinisorsia, kymmeniä nokikanoja ja isokoskeloita, telkkiä ja tukkasotkia. Nämä linnut ovat tällä hetkellä puhtaita. Airistolla öljypäästöistä voi olla haittaa meri- ja harmaalokki-kolonioille ja pesimäluodoille.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mukaan on todennäköistä, että öljyä ajautuu ja kertyy jonkin verran luonnonrannoille ja mökkirannoille. Öljy on luonnossa myrkky, joka haittaa koko rantaeliöstöä. Haitan suuruus ilmenee vasta, kun saadaan tietoa siitä, miten paljon öljyä on rannoille kertynyt.

Lisää aiheesta:

No comments: