Saturday, May 01, 2010

Poissa näkyvistä, poissa luonnosta? VÄÄRIN!


Öljytuhon torjuntaan vedenalaista hajotusainetta

Öljytuhon torjuntaan vedenalaista hajotusainetta
Kuva: JOHN EDWARDS/US Coast Gard/EPA

Energiajätti BP on alkanut käyttää vedenalaista hajotusainetta Meksikonlahden öljytuhossa.

Aine hajottaa öljylautan pienemmäksi ja se laskeutuu joko merenpohjaan tai nousee pinnalle, josta sitä on helpompi siivota.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat jo aiemmin vaatineet BP:tä tehostamaan öljykatastrofin torjuntaa. Puolustusministeriön mukaan kaikki torjuntaoperaation kulut laskutetaan BP:ltä.

Öljyä on jo alkanut ajautua Mississippijoen suistoon, ja neljään osavaltioon on julistettu hätätila.

Louisianassa on lisäksi laitettu kansalliskaarti liikekannalle. Pentagonin edustajan mukaan kansalliskaartin on tarkoitus auttaa paikallisia yhteisöjä öljyntorjunnassa ja suojella elintärkeitä kohteita saastumiselta. Myös Mississippissä kansalliskaarti on saanut kuvernööriltä määräyksen auttaa paikallisviranomaisia.

Öljylautta on saanut Louisianan viranomaiset valjastamaan töihin myös paikallisia vankeja. Vankeja koulutetaan puhdistustehtäviin ympäristöviranomaisten avuksi.

Tuulet painavat lauttaa yhä kohti Louisianan rannikkoa.

Tämä on kyllä nyt sitten hyvin kyseenalaista. Eli jos ja kun öljy tällä lailla "hävitetään" näkyvistä se jää kuitenkin olemaan alueella ja kalastus ja eläimet voivat tosi huonosti ja tosi kauan. Oli miten oli se öljy on saatava pois sieltä ei se riitä että se vain ei ole näkyvissä!

Jonkun olisi ehkä tarvinnut varautua tähänkin juttuun edes vähäsen... niinkuin etukäteen... ehkä myös Suomenlahdella...

No comments: