Friday, September 19, 2008

Taas öljyvuoto - onko kalustoa kerätä öljy pois?

Hangon eteläpuolella suuri

öljypäästö

Julkaistu 19.09.2008 14:52 (päivitetty 19:19)
Öljyn tahrima lintu

Merivartioston valvontakone on löytänyt tänään laajan öljypäästön Hangon eteläpuolelta.

Päästö on peräti 74 kilometriä pitkä ja 20-30 metriä leveä. Merivartiosto arvioi, että mereen on vuotanut 560-6200 litraa öljyä. Öljy on päästetty mereen viime yönä. Päästön aiheuttajasta ei ole tietoa. Länsi-Suomen merivartiosto on havainnut tänä vuonna 66 päästöä. Tämän päiväinen löytö on määrältään yksi vuoden suurimmista. Koska päästö on hajanainen ja se sijaitsee ulkomerellä, ei öljyntorjuntaan ole merivartioston mukaan tarvetta ryhtyä.

Öljypäästöt tappavat kymmeniätuhansia lintuja

Tutkijat pitävät edelleen jatkuvan allin alamäen pääsyynä Itämeren pieniä tahallisia öljypäästöjä. Asiasta kertoo Suomen Luonto -lehti.

Tahalliset öljypäästöt ovat pilssivesiä ja muuta jäteöljyä. Jo muutaman sadan litran päästöstä voi syntyä mittava öljyvana.

Suomen Luonnon haastattelema Gotlannin yliopiston tutkija Kjell Larsson sanoi jo helmikuussa, että yksinomaan öljyyn on kuollut viimeisten kymmenen vuoden aikana yli 150 000 allia.

Helsingin yliopiston tutkija Aleksi Lehikoinen kertoi tuolloin, että allien määrä on pudonnut romahdusmaisesti.

Huippukeväänä vuonna 1991 muuttavia alleja laskettiin Söderskärin majakkasaarella 700 000. Vuonna 2007 niitä oli vain 150 000.

Muuttajien määrä väheni edelleen viime keväänä:

- Keväällä Söderskärin ohitti enää arviolta 120 000 allia. Koskakohan loppuvat kokonaan, pohtii Söderin muuttoa joka kevät vuodesta 1981 havainnoinut lintuharrastaja Gustav Nordensvan.

Allit ovat alttiita vähäisellekin öljyvanalle, koska ne talvehtivat tiiviinä rykelminä ulkomerellä. Jo pieni määrä öljyä höyhenissä on usein kohtalokasta linnulle.

(MTV3-STT-Suomen Luonto)


et sillain, ei siis tarvitse tehdä mitään, koskaan...sehän on helppoa. Lentovalvonta riittää, öljy valunnee naapurin tontille?

No comments: