Les også:


Natt til fredag forliste det Panama-registrerte lasteskipet Full City utenfor Langesund i Telemark. Skipet inneholdt rundt 1120 tonn olje, og selv om man er usikker på hvor mye olje som har lekket ut har hendelsen allerede blitt beskrevet som en miljøkatastrofe.

Frykter vindretningen

Værvarselet for mandag gir imidlertid Kystverket nye utfordringer.

- Det er varslet at vinden vil dreie til nordøstlig retning. Dermed risikerer vi at den oljen som har slått innover land, vil trekk ut i sjøen og forurense nye eller allerede rammede områder, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket til Aftenposten.no.

Oljesølet har blant annet påført fugler store skader. FOTO:HANS O.TORGERSEN.

Hun opplyser at vinddreiningen gjør det til en hovedprioritering å sperre oljen inne langs skjærgården.

- Dette er en utfordring for oss, og vi jobber nå intenst for å hindre en remobilisering av oljen. I de områdene det er mulig bruker vi lenser for å få kontroll på oljen, sier Kjærås.

Kritikk

Det er flere vernede områder, samt sjøfuglreservat, i og rundt Langesund, og en mengde fugler har blitt tilsølt av olje.

- Selv om vi tidligere har hatt store utslipp andre steder i landet, gjør den tette bebyggelsen at folk vil bli kraftig påvirket av denne ulykken. Derfor er dette oljesølet trolig det verste vi har sett her til lands, sa leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv Oddekalv, til Aftenposten.no fredag.

«Dermed risikerer vi at den oljen som har slått innover land, vil trekk ut i sjøen og forurense nye eller allerede rammede områder.» Ane Eide Kjærås, kommunikasjonsrådgiver i Kystverket

Kystverket har fått kritikk for å ikke ha reagert raskt nok etter ulykken, og for å mangle en skikkelig beredskapsplan.

- Det er veldig, veldig ille at kommunene og Kystverket ikke har kapasitet til å beskytte skjærgården. Det er ingen god løsning å la oljen gå på land, for så å rydde opp i ettertid, sa marinbiolog Per Erik Schulze i Naturvernforbundet til Aftenposten søndag.

Utilgjengelige områder

Stråholmen, Mølen og Rognstranda har høyeste prioritet hos Kystverket ettersom dette er spesielt miljøsårbare områder.

- Selv om vi gjør alt vi kan for å begrense oljetilsølingen er det et problem at noen områder ligger utilgjengelig, og at lenser derfor ikke har noen effekt, sier Kjærås.

Statsmeteorolog Oddvar Jensen bekrefter at det mandag er varslet bris fra nordøst.

Skal få bedre oversikt

Mandag planlegger Kystverket å ta en ny flygning over de rammede områdene.

Dårlig sikt har imidlertid ført til at flygningen er utsatt.

- Planen er at et helikopter skal ta nye bilder ved 13-tiden, sier Kjærås.

Nødlossingen av gjenværende olje om bord på "Full City" kom i gang søndag. FOTO: KYSTVERKET