Sunday, May 21, 2006

Varoituksen sana, ja hyviä linkkejä...

Merelle tarvitaan yhä lisää kalustoa ja ennen kaikkea Itämeren maiden yhteistyötä!

Tässä alla Suomenlahden öljynkuljetusten kehitys 10-15 vuoden aikana ja se on huima myös tulevaisuudessa:

- v. 1996 22 milj. tonnia
- v. 1997 30 milj. tonnia
- v. 2000 40 milj. tonnia
- v. 2004 110 milj. tonnia
- v. 2010 190 milj. tonnia

Lisäystä tulee siten valtavasti ja tähän tonnimäärien lisääntymiseen meidän tulee asiallisesti varautua hyvin merkkittävillä kaluston ja muun laitteiston lisäämisellä tasolle jossa todella voidaan jotain tehdäkin, eli saada mahdollinen öljynpäästö hallintaan ja poistaa se asianmukaisesti.

Täytyy myös huomioida että tässä on vain öljynkuljetusten vuosittaiset määrät, kemikaalikuljetukset lisääntyvät ehkä vielä enemmän ja senlisäksi tulee vielä kaasuputki merenpohjalla joka sekin on altis vahingoille!

Jos Prestige luokan onnettomuus nyt sattuisi Suomenlahti-Itämeri alueella meremme olisi todella pahassa tilassa seuraavat 10 vuotta sekä ihan sen eliöiden kohdalla kuin myös me itse meriemme käytön osalta.

Varotoimista huolimatta virheet ovat mahdollisia, kuten huomattiin Viron rannikolle uponneen rahtilaivan tapauksessa maaliskuussa. Alus törmäsi jäänmurtajan vetämässä saattueessa toiseen alukseen ja upposi. Alumiinilastissa ollut Runner 4 -alus makaa 80 metrin syvyydessä ja siinä olevasta reiästä vuotaa kevyttä polttoöljyä. Tämä oli miten oli on yksi ns. tilastollisita tapahtumista joita tulee myös tulevaisuudessa.


Itämerellä vähän turmia liikennemäärään verrattuna
Öljyntorjunnassa puutteita Venäjällä ja Baltiassa
Sopivan tekniikan puute ongelma


Lähteet:
Suomen ympäristökeskus
WWF
Itämeriportaali
Ryhänen, Eeva-Liisa: Itämeri (WSOY 2003)

Mitä tapahtuisi, jos Espanjan Prestigen-turma sattuisi Suomenlahdella?

Vuoden 1989 Exxon Valdez -turman vaikutukset seurannassa (englanniksi)

Lisää tietoa öljyonnettomuuksista ja niiden ympäristövaikutuksista

The Prestige: one year on, a continuing disaster (6.11.2003, pdf-tiedosto, 231 kt, WWF)

Öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunta merialuella (SYKE)

Envisat-ympäristötutkimussatelliitti näyttää Espanjan öljyvahingon laajuuden

Prestige Casualty Information

10 Years After the Valdez Oli Spill

Exxon Valdez Oil Spill Trustee CouncilSaturday, May 13, 2006

Here we go again, are we getting better prepared? No...

"Öljypäästö ei uhkaa Suomenlahtea "
13.05.2006 05:51

Venäjän Koivistossa sattunut öljypäästö ei uhkaa Suomenlahtea.Viranomaisten mukaan Jermilovka-jokeen valuneen öljyn ei pitäisi päästä ajautumaan Suomenlahteen asti. Leningradin aluehallinto vakuuttaa, että öljyn etenemiseen Suomenlahteen on kuitenkin varauduttu lähettämällä jokisuistoon öljyntorjuntakalustoa.
Öljyä on levinnyt 6000 neliömetrin maa-alueelle, josta se on valunut jokeen.Syy öljyonnettomuuteen on yhä epäselvä. (STT)
Picture shows how the water in the Gulf of Finland is circulating. Pleaes observe that all water is going out to the Baltic Sea via the Finnish coast, this is the main problem for us in Finland.


"Oilspill does not treathen the Gulf of Finland"
13.05.2006 05:51
There has been an oil release on land in Koivisto, the Russian oil terminal area. Some oil has been seen to enter the Jermilovka river but local authorities have been able to stop the spread of the oil. Russion authorities have sent a lot of collecting equipment to handle the oil spill, and the message is that the oil will not enter the Gulf of Finland. Yhe oil has been on an area of some 6000 m2. The reason for the spill is unclear. (Finnish News)

This is not a suprise, it is more of a statistical must. Even the big bang coming is a statistical must. Are we prepared?

Should someone do something soon?